عارف: تقویت روابط با جمهوری آذربایجان از راهبردی‌ترین سیاست‌های ایران است پزشکیان: معتقد به توافق در داخل و تعامل با دنیا هستیم فرمانده نیروی دریایی سپاه: ۷۵۰ فروند انواع شناور رزمی به نیروی دریایی سپاه الحاق شد علت انصراف طیب‌نیا از معاون‌اولی رئیس‌جمهور چه بود؟ آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه ایران اعمال کرد (۹ مرداد ۱۴۰۳) رهبر انقلاب: مهم‌ترین اولویت، عملیاتی شدن توافقات دو کشور است نماینده ولی‌فقیه در سپاه: یک مسئول در نظام ولایی وظیفه هدایت و راهبری جامعه را دارد وزیر امور خارجه اردن: در کنار لبنان خواهیم ماند مراسم تحلیف مسعود پزشکیان نهمین رئیس جمهوری اسلامی ایران برگزار شد جنگنده‌های اف ۱۶ اوکراین به موشک‌های آمریکایی مجهز می‌شوند اژه ای: رئیس جمهور باید وقف خدمت به مردم باشد + فیلم مسعود پزشکیان به عنوان رئیس چهاردهمین دولت جمهوری اسلامی ایران سوگند یاد کرد + فیلم پزشکیان: اولویت دولت من ارتباط موثر با همسایگان است + فیلم کامل سخنرانی قالیباف در مراسم تحلیف: متعهد می‌شویم دولت را حمایت کنیم آغاز مراسم تحلیف رئیس‌جمهور در مجلس شورای اسلامی وزیر کشور عربستان سعودی وارد تهران شد لغو مصوبات و انتصابات ۲۵ روز اخیر در دولت با دستور پزشکیان(تکذیب شد) پخش زنده مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، نهمین رئیس جمهور ایران + تماشای آنلاین نخست وزیر عراق وارد تهران شد نخست‌وزیر جمهوری آذربایجان برای شرکت در مراسم تحلیف پزشکیان وارد تهران شد پزشکیان در دیدار نخست وزیر گرجستان: سیاست خارجی اصلی دولت، تقویت ارتباط با همسایگان است
سرخط خبرها

نشست تخصصی «آمریکا، ایران و نظم جهانی»

  • کد خبر: ۱۳۶۷۹۸
  • ۰۵ آذر ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۰
نشست تخصصی «آمریکا، ایران و نظم جهانی»
این نشست با سخنرانی دکتر فواد ایزدی و به همت نمایندگی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب در مشهد برگزار شد.

به گزارش شهرآرانیوز، صبح امروز نشست تخصصی مبنا با موضوع  «آمریکا، ایران و نظم نوین جهانی»، در محل حسینه آیت الله سیدجواد خامنه‌ای به همت نمایندگی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای در مشهد برگزار شد. در این نشست که در آن علاقه‌مندان به مباحث سیاسی، از اقشار مختلف جامعه حضور داشتند، دکتر فواد ایزدی، تحلیلگر مسائل بین‌المللی و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران به سخنرانی پرداخت. وی با اشاره به مناسبات بین‌المللی دنیای امروز، چگونگی ایجاد جهان دو قطبی پس از جنگ جهانی دوم و سپس تبدیل آن به جهان تک قطبی، در پی فروپاشی شوروی سابق را در سال ۱۹۹۰ م تشریح کرد و دوران امروز را، دوران گذار از جهان تک قطبی و ورود به جهان چند قطبی دانست.

انتقال قدرت و ثروت از غرب به شرق

دکتر ایزدی گفت: در میان کارشناسان درباره تحقق جهان چند قطبی و این‌که دنیا در آستانه ورود به این مرحله است، اجماع وجود دارد و این برای کشور‌هایی مانند ایران، خبر خوبی است، چون با تحقق این امر، از حجم فشار‌های گوناگونی که امروز شاهد آن هستیم، کاسته می‌شود. این استاد «مطالعات جهان»، به عنوان نمونه، به نتایج چند پژوهش انجام گرفته طی سال‌های اخیر، در نهاد‌های اطلاعاتی و امنیتی کشور‌های غربی مانند آمریکا و انگلیس استناد کرد و گفت: غربی‌ها اعتراف کرده‌اند که طی یک دهه آینده، آمریکا موقعیت سلطه‌گری خود را در جهان از دست می‌دهد و کشور‌هایی با اقتصاد متوسط، مانند ایران، طی این مدت قادر خواهند بود که در خلال یک اجماع و اتحاد با دیگر کشورها، از غرب جلو بزنند. آن‌چه رهبر معظم انقلاب در سخنرانی ۱۲ آبان امسال از انتقال قدرت و ثروت از غرب به شرق سخن گفتند، یک تحلیل نیست، بلکه مبتنی بر اطلاعاتی است که بر اساس عدد و رقم شکل گرفته.

راز قدرت گرفتن و افول آمریکا

استاد دانشگاه تهران، به موضوع افول آمریکا اشاره کرد و بعد از تفکیک مفهوم افول از تجزیه  و فروپاشی، به تحلیل چرایی این افول پرداخت و از پنج عامل اصلی تبدیل شدن آمریکا، به آن‌چه که امروز می‌بینیم سخن گفت و تصریح کرد: برای این سئوال که آمریکا چگونه به آمریکای امروز تبدیل شد، می‌توان پنج دلیل اقامه کرد، قدرت نظامی، قدرت اقتصادی، قدرت سیاسی، قدرت نرم و در نهایت قدرت نهاد سازی که این دلایل، به ترتیب، وابسته به وجود یکدیگرند، یعنی قدرت نظامی، قدرت اقتصادی تولید می‌کند، قدرت اقتصادی قدرت سیاسی و همین‌طور الی آخر. دکتر ایزدی در بررسی هر کدام از این دلایل، ریشه‌های تاریخی ۴۰۰ ساله شکل‌گیری آمریکا و نقش قتل‌عام سرخ‌پوستان بومی و غصب سرزمین‌های آنها، بهره‌کشی غیرانسانی از بردگان سیاهپوست و سوءاستفاده آمریکا از فروپاشی قدرت رقبایش در جریان جنگ جهانی دوم را مورد بررسی قرار داد و گفت: در حوزه قدرت نظامی، آمریکا هنوز در جایگاه نخست دنیا قرار دارد، اما مشکل بزرگ آن‌ها این است که دیگر قادر نیستند از این قدرت نظامی، دستاورد‌های سیاسی و حتی اقتصادی به دست بیاورند. ۲۰ سال اشغال افغانستان و افتضاحی که در عراق، سوریه، یمن و بسیاری از نقاط دنیا، دامن آمریکایی‌ها را گرفت، دلیلی بر این مدعاست. آن‌ها به همین دلیل، با افرادی نظیر سردار شهید سلیمانی دشمن بودند؛ آن شهید بزرگوار، یکی از اصلی‌ترین دلایل ناکامی آمریکایی‌ها در رسیدن به اهدافشان طی لشکرکشی به خاورمیانه بود. دکتر ایزدی ادامه داد: آمریکا در حوزه قدرت سیاسی نیز، دچار مشکلات عدیده‌ای است؛ وقتی در یک کشور با ۳۳۰ میلیون نفر جمعیت، فردی مانند ترامپ یا بایدن رئیس‌جمهور می‌شود و انسداد سیاسی به وجود می‌آید، حتماً مشکلات عدیده‌ای وجود دارد. همین مسئله به جایگاه قدرت نرم آمریکا نیز، آسیب جدی وارد کرده‌است؛ به این معنا که دیگر مانند قبل، آمریکا در دنیا علاقه‌مند ندارد.

تمرکز آمریکایی‌ها بر قدرت رسانه و تبلیغات

این تحلیل‌گر مسائل بین‌المللی، موضوع قدرت آمریکا در حوزه تبلیغات و رسانه را هم مورد بررسی قرار داد و گفت: تنها جایی که نمی‌توان در آن آمریکا را دچار افول دانست، همین بخش است. آن‌ها قدرت تبلیغاتی خوبی دارند، رسانه و مفهوم علم ارتباطات را می‌شناسند و از آن برای اهداف خودشان استفاده می‌کنند. در جریان اغتشاشات اخیر، شاهد این نوع از فعالیت‌های آمریکایی‌ها بودیم. دکتر ایزدی تأکید کرد: آن‌ها در این بخش سرمایه‌گذاری کلانی کرده‌اند و از ابزار‌های علمی برای اثرگذاری بیشتر استفاده می‌کند که باید به آن توجه ویژه داشته‌باشیم. در پایان این نشست، سخنران و کارشناس جلسه، به پرسش‌های متعدد حاضران پاسخ گفت.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->